September 2022 – Juni 2024
ULYSSES European Odyssey (UEO) is een episch project van 2022-2024 in 18 steden in 16 landen, waarbij in de openbare ruimte artistieke antwoorden worden gegeven op sociale en culturele thema's uit de 18 hoofdstukken van Ulysses van James Joyce. Tegelijkertijd wordt in elke stad een cyclus van 18 openbare symposia gehouden om 309 vragen (Ulysses, Ep. 17) op te stellen met het oog op een nieuw kunst- en maatschappijmanifest voor Europa. Het project - het idee van Arts Over Borders - omvat ook 30 kunstenaarsresidenties die zullen bijdragen aan een nieuw boek, Europe-Ulysses, naast 18 nieuwe schrijfopdrachten, één schrijver uit elke stad.
ACT I 2022 & ACT II 2023 brochures zijn hier te downloaden.
'Ik schrijf nu een boek gebaseerd op de omzwervingen van Odysseus. De (Homerus) Odyssee, dat wil zeggen, dient voor mij als grondplan... Het is een epos van twee rassen en tegelijkertijd de cyclus van het menselijk lichaam en een klein verhaal van een dag...
Het is ook een soort encyclopedie.'
JAMES JOYCE over Ulysses.
Internationale persartikelen:
The Stage newspaper 29 augustus 2023 met een focus op metamorphoSEA
Irish Times 9 april 2022 over het project in het algemeen.
Irish Times 17 oktober over het project in Marseille.
Irish Times 28 oktober over de eerste evenementen van het project
Bij de toekenning van de subsidie aan de 18 stadspartners schreef Creative Europe:
‘De noodzaak om Ulysses van Joyce te herontdekken als een Europees meesterwerk met een krachtige hedendaagse boodschap is bijzonder goed geschetst. Het project pakt de horizontale kwesties van sociale inclusie, diversiteit en gendergelijkheid uitstekend aan door middel van een
reeks acties die in de eerste plaats aan deze onderwerpen gewijd zijn. Het gedetailleerde concept van het project kan worden beoordeeld als “waarschijnlijk aanleiding gevend tot verandering en vernieuwing”, gezien de grote transnationale acties die vallen onder de consistente dramaturgie met betrekking tot het Europees cultureel erfgoed en meesterwerken van Europese literaire werken.’
Onze projecten
Behalve onze rol als Lead Partner van het consortium, coproduceert Brave New World Producties ook twee van de stedelijke artistieke evenementen: Μεταμόρφωση / MetamorphoSEA in Eleusis (als onderdeel van het Eleusis Europese Culturele Hoofdstad van Europa 2023 programma) en een Turkse tentoonstelling in Leeuwarden (als onderdeel van Noorderlicht).
Voor meer informatie kunt u ook naar het UYSSES European Odyssey website kijken: https://ulysseseurope.eu/
Tijdens de eerste vergadering van het consortium in Trieste - de eerste keer dat alle partners elkaar hebben ontmoet want het project werd tijdens de Corona epidemie ontwikkeld.
Achterste rij: L - R: Séan Doran & Liam Browne (Arts Over Borders IE), Jarkko Halunen (Lumo Light Festival FI), Electra Karatza (Onassis Stegi GR), James Joyce, Steven Sander (Rimini Protokoll DE), Rasa Antanavičiūtė (Vilnius Museum LT), Myles Quin (gethan&myles FR), Kees van der Meiden (Noorderlicht NL), Virginia Vassilakou (Chorus GR), Máté Gáspár (Budapest Brand HU), Maja Ries (Blaagaard Teater DK), Mariana Brandão (Arena Ensemble PT), Ben Schlepper-Connolly (Museum of Literature Ireland IE)
Voorste rij: L-R: Riccardo Cepach (Museo Joyce Trieste IT), Andreea Iacob (Act.Create.Enjoy RO), Claudia Woolgar (Brave New World Producties NL), Yannis Pappas (Chorus GR), Marco Martin (Arena Ensemble PT), Gethan Dick (gethan&myles FR).
(foto gemaakt in het Museo Joyce, Trieste en onze Turkse partner was online aanwezig)
Ulysses Cover: National Library of Ireland
PARTNERS
Het consortium van partners uit 18 steden bestaat uit een reeks gevestigde en opkomende organisaties, waaronder drie musea, drie theaterorganisaties, een milieuproject voor burgers, een lichtfestival, twee overheidsinstanties voor cultuur en toerisme, een fotofestival en onafhankelijke kunstenaars en curatoren op het gebied van beeldende en podiumkunsten en film. De leidende partners voor het project zijn Stichting Brave New World Producties in Nederland en Arts Over Borders in Ierland.
Stichting Brave New World Producties (NL) (Lead Partner)
1 Arts Over Borders (IE) (Lead Artistic Partner)
2 ONASSIS Stegi (EL)
3 Comune di Trieste (IT)
4 Vilniaus miesto muziejus (LT)
5 Xwhy / Agency of Understanding (LT)
6 Budapest Brand nZrt (HU)
7 Collectif ildi ! eldi (FR)
8 Rimini Protokoll (DE)
9 Uxío Novoneyra Fondación (ES )
10 Blaagaard Teater (DK)
11 Yalan Dünya Films (TR)
11 Asociatia Create.Act.Enjoy (RO)
12 Teatrul National Lucian Blaga din Cluj-Napoca (RO)
13 Stichting Fotografie Noorderlicht (NL)
14 Chorus Non-Profit Civil Partnership (EL)
16 Oulun Kaupunki (FI)
17 Arena Ensemble (PT)
18 Museum of Literature Ireland (IE)
Achtergrond foto: Marseille, Episode 5, Lotuseters
Froukje de Jong
Van november 2022 t/m september 2023 werkte Froukje de Jong als de administratieve assistent voor ULYSSES Europese Odyssee. We zijn zeer dankbaar voor haar werk en betrokkenheid bij het project en wens haar de beste in haar nieuwe avonturen!
"Ik heb door de jaren heen een band ontwikkeld met Ierland en dat de auteur van Ulysses, James Joyce, een Ierse schrijver was, vond ik een bonus. Het was een mooie nieuwe uitdaging voor mij en ik vond het boeiend om aan het project, waarin zoveel verschillende Europese landen op uiteenlopend cultureel vlak samenwerken, administratieve ondersteuning te geven."
Zij werkt parttime in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium (UNESCO Werelderfgoed) in Franeker. Ze was in 2008 de initiatiefnemer voor de oprichting van Stichting De Bildtse Aardappelweken, een unieke samenwerking tussen landbouw en cultuur, en heeft als projectleider een grote rol gehad bij de derde editie daarvan in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad: het project 'Potatoes go Wild'. en werkte daarbij samen met meerdere Europese kunstenaars uit o.a. Ierland, Malta, Servië en Duitsland. Verder werkte ze als zzp-er voor Streekwurk Noardwest Fryslân (begeleiden Leader subsidieaanvragen), heeft als projectleider gewerkt voor een Leader uitwisseling tussen dorpen en recent boerenfamilies in Noordwest Fryslân en de County Cork in Ierland en werkt freelance voor culturele en toerisme organisaties in Fryslân. Als vrijwilliger is ze bestuurslid van onder meer Stichting De Bildtse Aardappelweken, de Fryske Rie (interfriese contacten) en het Fryske Akademy Fûns.